Title

Subtitle

Giftige stoffen en etherische olien voor katten

Voor heel wat mensen staat ‘natuurlijk’ gelijk met ‘absoluut veilig’. Ik stel daar dan vaak tegenover dat wolfskers 100 % natuurlijk is – maar wel dodelijk giftig, dat ricine plantaardig is, maar een uiterst dodelijk vergif.

Maar het kan nog subtieler: aromatherapie kan – deskundig toegepast – heel heilzaam zijn voor de mens en voor verschillende andere diersoorten, maar is gevaarlijk voor bijvoorbeeld katten.

Op forums van kattenliefhebbers -of nog erger – op websites van verdelers van etherische oliën, kunt u lezen dat aromatherapie zonder enige risico kan toegepast worden bij katten, als je er maar op let dat de etherische olie zuiver is. Dat is eenvoudigweg niet waar. De stofwisseling van katten zit nu eenmaal anders in elkaar dan die van de mens.

Etherische oliën zijn complexe mengsels van allerhande scheikundige stoffen, die door opname via de huid, via de ademhaling of via het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan terechtkomen, en dan verder worden verwerkt in de lever, waarna de ‘afbraakproducten’ kunnen worden uitgescheiden via bv de urine. Maar in tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren missen katten een bepaald leverenzyme (glucuronyl transferase), waardoor met name de terpenen uit de etherische olie langer in de bloedbaan van de kat aanwezig blijven. Bij frequente blootstelling aan de olie kunnen die stoffen gemakkelijk een gevaarlijk hoge bloedspiegel bereiken.

Veel kattenliefhebbers zijn er zich wel van bewust dat ze geen hun kat geen etherische olie mogen toedienen via het spijsverteringsstelsel of via de huid, maar hebben er geen erg in dat etherische oliën ook in het lichaam terechtkomen via de ademhaling, en dat dus ook het verdampen van geurtjes risico’s inhoudt. Dit betekent daarom niet, dat je – wanneer je een kat hebt – nooit eens een olietje in huis mag verdampen, maar wel dat je een aantal voorzorgen in acht moet nemen:

Voorzorgen

Een kat heeft tot 48 uur nodig om de in haar bloed aanwezige terpenen uit te scheiden. Zorg daarom dat je bij voorkeur minstens 48 uur tijd laat tussen het einde van een ‘verdampbeurt’ en het begin van de volgende (en bij voorkeur nog een dagje meer). Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is in de ruimte waar je etherische oliën verdampt, zodat de concentratie aan etherische olie op een plek niet te hoog wordt. Zorg dat je kat – wanneer je een olie verdampt – ook altijd naar ‘niet-behandelde lucht’ (lees: naar buiten) kan, of, als je kat altijd binnen is, dat je het verdampen strikt beperkt tot een kamer (waar je de kat dan tijdens en onmiddellijk na het verdampen niet binnenlaat). Omdat ook de meeste kunstmatige ‘parfumolie’ die voor gebruik in een geurverdamper verkocht worden terpenen bevat, geldt het bovenstaande in dezelfde mate voor die oliën!


In onderstaand artikel vindt u etenswaren die gevaarlijk zijn voor katten

(melk, rauwe eieren, druiven en rozijnen, alcohol en cafeine houdende dranken, chocolare, sushi, vetrandjes en verschillende planten soorten) http://newsmonkey.be/article/3476